In 2020 ben ik als zorgbestuurder gestopt en met de opleiding tot Levenstherapeut gestart. Dit omdat ik in het zelfhelende vermogen van een mens geloof en als zorgbestuurder hiervoor geen begrip kreeg. Veel mensen lijken, ondanks of dankzij de fantastische hedendaagse reguliere gezondheidszorg, vertrouwen in hun eigen gezondheid en het zelfhelende vermogen te zijn kwijtgeraakt.

Ze zijn zich onvoldoende bewust van hoe hun lichaam, geest en ziel (samen)werken. Velen zijn vergeten dat wanneer ze als kind vielen en de knie bezeerden, het even pijn deed maar wanneer je moeder troost bood met een mooie pleister of kusje, het wondje snel vergeten was. Een korstje op je knie valt er na een week af en de knie is genezen.

Helaas zijn er (te)veel systemen en ‘autoriteiten’ waardoor veel mensen niet gestimuleerd worden bewust met hun eigen gezondheid bezig te zijn.
Systemen en hulpverleners zijn niet standaard gericht op het zelfhelende vermogen, maar adviseren bij klachten om naar een (huis)arts te gaan.

Een typerend voorbeeld is Huisarts Hans Peter Jung in Afferden, Limburg. Hij kon binnen het Zinnige Zorg-project met zorgverzekeraar VGZ het aantal onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis succesvol terugdringen. Dit door meer tijd te besteden aan de patiënt en de oorzaak van de problemen samen te onderzoeken. De zorgverzekeraar weigerde echter het project vervolg te geven. Wanneer huisartsen in de regio minder gingen doorverwijzen, kwam het ziekenhuis verder in de financiële problemen.

En zo zijn er heel veel voorbeelden in de zorg die ‘ziekmakend’ financieel gedreven zijn. Op Wikipedia staat: “Zelfgenezend vermogen, ook zelfhelend vermogen en zelfherstellend vermogen, is een begrip dat veelal gebruikt wordt in de alternatieve geneeswijze.” Waarom gaat het in de Nederlandse gezondheidszorg niet over alternatieve zelfgenezing en reguliere ziekenzorg? Twee vormen van zorg die prima samengaan en mijn inziens veel huidige problemen kunnen oplossen. Voor mij is het belangrijk dat er weer echte verbinding komt tussen mensen, overtuigingen en gelijk willen hebben wordt losgelaten. Dat iedereen bewust bezig mag zijn met de eigen invloed op zijn leven in het algemeen en de gezondheid en “ziekmakende toxines en virussen” in het bijzonder. De huidige reguliere overtuigingen komen uit een verleden waarin we hier niet bewust mee bezig waren. Wij met name geloofde dat wanneer, er voldoende tijd en geld gestoken werd in de ontwikkeling van medisch technische geneeskunde, wij nergens bang voor hoefden te zijn. Onze gezondheid gaven wij hierdoor letterlijk en figuurlijk uit handen.

Nu alles naar een hoger bewustzijnsniveau lijkt te gaan, zowel individueel als collectief, kunnen we ook vanuit een ander perspectief kijken naar onze gezondheid.
Gaan zien wat er vanuit het oogpunt van oude maatstaven niet meer werkt. We gaan als mensen niet alleen meer begrijpen, maar krijgen ook inzicht in het waarom van onze ziekte of onbalans.

We worden ons bewust dat wij in onze natuurlijke omgeving alleen kunnen overleven door bewustere duurzame keuzes.
We beseffen dan ook waarom de wereldse en collectieve systemen, die niet gebaseerd zijn op een liefdevol bewustzijn van eenheid en samenwerking, stuk voor stuk afbrokkelen.

Ogen gaan open en we zien de tegenstellingen in de wereld en in onszelf, deze lijken nog nooit zo groot geweest te zijn.

Als levenstherapeut i.o. heb ik de missie om mijzelf te richten op het loslaten van oude systemen en mensen bewust te maken van het omgaan met de eigen gezondheid en ons prachtige zelfhelende vermogen om ziekte te voorkomen.
En wanneer je onverhoopt toch ziek wordt, dat er dan geen onderbezette of overbelaste reguliere ziekenzorg is!