Het is een prachtige maandagmiddag in maart en ik maak een wandeling langs het water, heerlijk de voorjaarszon op mijn gezicht. Ik voel lentekriebels en geniet intens van mijn vrijheid op deze doordeweekse dag. Terwijl ik loop te genieten van fluitende volgels word ik opgeschrikt door het harde en schelle geluid van mijn telefoon. Ik zie dat het een anoniem nummer is en daar heb ik een hekel aan. Ik voel meteen dat het niet pluis is en neem het gesprek aan. Vervolgens hoor ik een man zeggen dat hij van de belastingdienst is. Zijn naam heb ik niet verstaan. Voor ik kan vragen met wie ik spreek gaat hij verder. ’Uw aanvraag voor de kleineondernemersregeling is afgekeurd. U heeft een verkeerd nummer ingevuld, het omzetbelastingnummer i.p.v. uw btw-id’. ‘Oh’ stamel ik. ‘U moet zo snel mogelijk een nieuw formulier met het goede nummer insturen’ gaat hij onverstoorbaar verder. ‘Ja, dat zal dan wel niet anders kunnen’ antwoord ik en voel irritatie. ‘Inderdaad’ zegt de man en we verbreken de verbinding. 

Ik voel geen zon of lentekriebels meer en loop geërgerd door. Mijn hoofd draait op volle toeren. Waar heb ik de brief van de belastingdienst gelaten? Waarom heb ik het fout gedaan en niet geprobeerd dit telefonisch te regelen? Nu is het vast niet geregeld voor het volgende kwartaal. Ik zie en hoor niets meer om mij heen tot ik mijzelf na enkele minuten tot de orde roep. ‘Stop met deze belasting van jezelf Enny. Geniet van de wandeling, je kunt er nu even niets aan doen. Wanneer je thuis bent kun je ermee aan de slag’. Het duurt nog even voor ik weer ontspan. Ineens moet ik lachen door de slogan van de belastingdienst die mij te binnen schiet: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. Kent de man die mij belt deze slogan? Het telefoontje is niet leuk en volgens mij kan de man mijn btw-id nummer zo opzoeken. Dus hoezo het mij makkelijk maken? Ik heb plezier over deze woordspelingen en voel de zon weer schijnen.

Thuisgekomen voel ik dat ik geen zin heb in irritatie of ergernis over de verlate aanvraag. Ik bedenk dat wanneer je iets niet wilt, maar er constant mee bezig bent, je de wet van de aantrekkingskracht over je afroept. In mijn ogen is dit een zeer magische wet waarmee dromen uitkomen en je alles kunt manifesteren. Daarom wil ik geen negatieve dingen denken maar positieve intenties zetten. Alles in het universum is trilling. De wet van resonantie zorgt dat gelijksoortige trillingen elkaar aantrekken. Dus alles wat ik uitzend, resoneert met gelijksoortige woorden, gedachten en emoties in mijn omgeving. Zo trek ik de dingen die ik wil juist naar me toe. Belast ik niet onnodig mijzelf en het universum.

Ik besluit bij de nieuwe aanvraag voor de belastingdienst een brief te schrijven. Een brief waarin ik zeg dat ik het jammer vind dat mijn vorige formulier is afgekeurd. Het mijn fout is dat ik mijn BSN-nummer met erachter B01, niet heb ingevuld. Maar dat het voor beide partijen fijner kan zijn wanneer zoiets telefonisch geregeld wordt. Natuurlijk begrijp ik dat er regels bij fouten zijn, maar soepel ermee omgaan kan ook. Zeg nou zelf, het is toch prettig wanneer iemand opbelt en zegt: ‘Eigenlijk moet ik uw aanvraag afkeuren maar dat is niet leuk, daarom heb ik het goede nummer voor u opgezocht en ingevuld’. Zo iemand kan ik wel knuffelen. Een fout die vriendelijk en snel wordt hersteld, daar word ik heel blij van. Is ook leuker voor Ronald, mijn man. In plaats van zeuren over die verschrikkelijke inflexibele belastingman, vertel ik hoe goed ik geholpen ben. Mijn irritatie wordt dan ook niet verergerd door Ronald die zegt: ‘Had je ook beter op moeten letten’. Het foute nummer herstellen voorkomt dat ik boos wordt op 2 mannen:-)

Het maakt mij niet uit of de belastingdienst iets met mijn brief doet. De nieuwe aanvraag en de brief zijn weg en mijn woorden het universum in. Het mooiste van dit verhaal vind ik mijn inzicht. Dat ik mijzelf en het universum minder kan belasten met irritatie en ergernis, door aan wat mij overkomt een positieve draai te geven. Ik denk niet dat alle ruzies en oorlogen hierdoor meteen worden opgelost. Wel denk ik dat mijn leven leuker en makkelijker wordt wanneer ik gebruik maak van mijn creativiteit.  

Bedankt voor de inzichten, lieve man van de belastingdienst!